Produkty wytwarzane w gospodarstwach na terenie powiatu legionowskiego zdobyły nagrody w Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych. Gala wręczenia wyróżnień odbyła się 20 grudnia, w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie.
Konkurs skierowany był do grona producentów serów podpuszczkowych z terenu województwa mazowieckiego. Uczestniczyły zarówno działające lokalnie firmy, jak również indywidualni wytwórcy, produkujący sery na potrzeby własne.
Podczas I etapu Konkursu, który odbył się w siedzibie MODR Oddział Poświętne II miejsce zajęła Regina Rataj z Łachy za ser podpuszczkowy z papryką, natomiast III miejsce wywalczyła Dorota Dyga z Gąsiorowa za ser podpuszczkowy z czarnuszką. Wyróżnienie otrzymała Jadwiga Tyska z Zabłocia za ser podpuszczkowy naturalny.
Na etapie wojewódzkim nasi mieszkańcy również zaznaczyli swoją obecność – decyzją kapituły Dorota Dyga z Gąsiorowa otrzymała II nagrodę za ser podpuszczkowy z czarnuszką.
/PJ/