Wola Kiełpińska: „Najlepsza Potrawa Tradycyjna”

Wola Kiełpińska: „Najlepsza Potrawa Tradycyjna”

W organizowanym po raz jedenasty konkursie „Najlepsza Potrawa Tradycyjna”, który odbył się 21 listopada w Woli Kiełpińskiej, do rywalizacji stanęli pasjonaci, prezentujący tradycyjne receptury we własnej, niepowtarzalnej odsłonie. Powiat legionowski patronował wydarzeniu oraz ufundował nagrody dla zwycięzców i podarunki dla każdego z uczestników.

Angażujący do kulinarnej rywalizacji konkurs, na ma celu kultywowanie i upowszechnianie dziedzictwa kulinarnego, popularyzację tradycyjnych potraw i produktów oraz pielęgnowanie tożsamości kulturowej regionu. Ważnym aspektem przedsięwzięcia jest także wymiana doświadczeń, przekazywanie kulinarnych tradycji młodemu pokoleniu oraz zachęcenie do aktywności i współdziałania. Do konkursu zgłoszono ponad 100 potraw. Przygotowane wiktuały sklasyfikowano w kategoriach: wyroby i potrawy mięsne, dania jarskie i półmięsne, ciasta i chleby oraz napoje. Tegoroczną nowością była piąta kategoria specjalna – młode talenty kulinarne, w której startowała młodzież z PZSP w Serocku. Uczniowie profesjonalnie podeszli do tematu, pokazując kunszt i pasję. Ich dania zachwyciły jury, dając powód do dumy zarówno młodym kucharzom jak i nauczycielom.

Młodzież ma okazję zaprezentować swoje talenty kulinarne jednocześnie promując efekty kształcenia w naszej szkole – podsumowała Maria Leszczyńska, dyrektor PZSP w Serocku.

Komisje konkursowe miały trudny orzech do zgryzienia wybierając najlepsze potrawy i napitki. Nagrody ufundowane przez Powiat Legionowski laureatom wręczali starosta Robert Wróbel, członkowie zarządu Anna Gajewska i Michał Kobrzyński oraz sekretarz Artur Borkowski. Wydarzeniu towarzyszyły występy, degustacje, rozmowy nie tylko o kulinariach i śpiew. Za organizację i przebieg konkursu odpowiadało Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego przy współpracy OSP z Woli Kiełpińskiej oraz Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie.

Zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali:

Potrawy jarskie i półmięsne:

1. miejsce: Pani Agnieszka Pietrzak z Gut za Kalafior pod Kołderką,
2. miejsce: Pani Barbara Kuzak z Gut za Placki Kurczakowe,
3. miejsce: Pani Monika Gutowska z Ludwinowa Dębskiego za jarmużki z serem,
Wyróżnienie: Pani Barbara Cudziłło z Dosina za pierogi z mięsem.

Ciasta i chleby:
1. miejsce: Pani Jadwiga Wołynik z Legionowa za Świąteczny Tort Pomarańczowy,
2. miejsce: Pani Mariola Kościesza z Dosina za Chleb z Cebulą,
3. miejsce: Pani Iwona Garbulińska z Dosina za Tort Chałwowy,
Wyróżnienie: Pan Łukasz Zapiór z Zalesia Borowego za Chleb Domowy.

Wyroby i potrawy mięsne:
1. miejsce: Pani Małgorzata Sokulska z Gąsiorowa za Karkówkę na Słodko,
2. miejsce: Pani Ewa Kacprzycka z Gut za Schab po Warszawsku,
3. miejsce: Pani Eleonora Łyszkowska z Serocka-Moczydło za Ozory w Galarecie,
Wyróżnienie: Pani Magdalena Nieckarz Abram za Boczuś Pieczony.

Napoje:
1. miejsce: Pani Agnieszka Jaworska ze Stanisławowa za Nalewkę z Derenia,
2. miejsce: Pani Małgorzata Bilińska ze Skubianki za nalewkę Owocowa Okowita,
3. miejsce: Pani Anna Ugodzińska ze Stanisławowa za nalewkę Malinowy Raj,
Wyróżnienie: Pani Agnieszka Pietrzak z Gut za nalewkę Cytrynówka.

Młode talenty kulinarne:
1. miejsce: Pani Klaudia Kostrzewa z Popowa Kościelnego za Chleb Popowski z Masłem Smakowym,
2. miejsce: Pan Radek Galas z Legionowa za Szyjki Gęsie,
3. miejsce: Pani Julita Jakubiak z Ludwinowa Dębskiego za Tartę Cytrynową,
Wyróżnienie: Pan Karol Deja z Zegrza za Pieczone Żeberka w Miodzie.

Komentawanie zostało wyłączone..