Serock: II Miejsce w konkursie „Regionalne Podróże Kulinarne”

Społeczność Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku ma kolejny powód do dumy. Tamtejsi uczniowie wywalczyli II miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Regionalne podróże kulinarne”.

Można śmiało stwierdzić, że PZSP w Serocku kształci mistrzów w dziedzinie gastronomii. 20 kwietnia br. reprezentantki szkoły Izabela Stachniuk (kl. III TŻ) i Wiktoria Gutowska (kl. II TŻ) wzięły udział w 2. edycji konkursu kulinarnego “Regionalne podróże kulinarne”, zorganizowanego przez Wyższą Szkołę Turystyki i Języków Obcych w Warszawie oraz Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. Wicemistrzostwo zdobył przygotowany przez uczennice z Serocka filet z kaczki podany na musie z kapusty kiszonej i otulony nutą mięty z podpłomykiem z mąki gryczanej. W przebiegu rywalizacji znaczenie miał także wynik testu z wiedzy ogólnej o żywności, do którego zawodniczki przygotowała pani Anna Tytkowska.

Ten sukces to między innymi efekt współpracy podjętej z Hotelem Warszawianka. W ramach warsztatów gastronomicznych, odbywających się w naszej profesjonalnej pracowni, pod czujnym okiem pana Krzysztofa Teresiaka – szefa kuchni oraz pani Magdaleny Lusy, młodzież odkrywa i szlifuje talenty kulinarne. Zdobycie wicemistrzostwa to kolejne osiągnięcie naszych uczniów, świadczące o wysokim poziomie nauczania i bardzo dobrym przygotowaniu merytorycznym do wykonywania zawodu – nie kryje dumy Maria Beata Leszczyńska, dyrektor PZSP w Serocku.

Zespół z Serocka pokonały wszystkie mazowieckie szkoły gastronomiczne Wyprzedziła je tylko szkoła gastronomiczna z Łodzi. Gratulujemy!

Podziel się z innymi

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wyłącz adblocka!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Utrzymujemy się wyłącznie z reklam. Wesprzyj nas, wyłączając je.