Oświadczenie w sprawie debaty kandydatów na wójta Gminy Jabłonna

Szanowni Państwo!

Na początku października br. wystosowałem mailowe zaproszenia do debaty do wszystkich kandydatów ubiegających się o urząd Wójta Gminy Jabłonna.

Udział w debacie potwierdził kandydat Adam Krzyżanowski. Z debaty zrezygnował kandydat Mariusz Grzybek, którego oświadczenie w tej sprawie przesłała szefowa komitetu. Urzędujący wójt Jarosław Chodorski nie odpowiedział na zaproszenie. E-mail do komitetu Katarzyny Dąbrowskiej nie został doręczony i wróciła tzw. zwrotka. W tym celu napisałem wiadomość na profilu KWW Katarzyny Dąbrowskiej z prośbą o podanie adresu mailowego do kontaktu. Po chwili otrzymałem odpowiedź z adresem kierującym do jednego z kandydatów na radnego z tego komitetu – p. Jakuba Janika. Natychmiast wysłałem do niego e-mail z zaproszeniem na debatę.

Z racji, że p. Jakub Janik posiada konta na portalu Facebook, napisałem do niego – przy wykorzystaniu tego sposobu komunikacji - z pytaniem, czy otrzymał maila. Dostałem odpowiedź, że tak i że oficjalnie odpisze. Na moje pytanie czy kandydatka na wójta Katarzyna Dąbrowska weźmie udział w debacie, dostałem odpowiedź, że chyba tak. Było to popołudniu 5 października. Dzień później również poprzez Facebook p. Jakub Janik poprosił o warunki debaty i wszystkie informacje techniczne (otrzymał je w zaproszeniu na debatę). W odpowiedzi na prośbę, otrzymał adres do strony portalu Wirtualne Legionowo, gdzie mógł zapoznać się ponownie z wytycznymi do debaty. Od komitetu Mariusza Grzybka otrzymałem informację, że niestety nie może wziąć udziału w debacie. 7 października przed godziną 15 od p. Jakuba Janika wpłynęła informacja, że jeśli wszyscy kandydaci wyrażą chęć udziału w debacie to p. Katarzyna Dąbrowska również. Na moją odpowiedź, że nie będzie Mariusza Grzybka, około godziny 19 p. Jakub Janik poinformował, że dopyta jeszcze raz i da znać czy p. Katarzyna Dąbrowska weźmie udział w debacie. O godzinie 20:21 p. Jakub Janik poinformował, że skoro nie ma pełnego składu kandydatów, to Katarzyna Dąbrowska rezygnuje z udziału w debacie.

W ostatnich dniach na profilu Facebook Komitetu Wyborczego Wyborców Katarzyny Dąbrowskiej publikowane są informacje mówiące o tym, że p. Katarzyna Dąbrowska nie była zaproszona do udziału w debacie. Jest to nieprawdą, co wyjaśniłem powyżej. Każdy z kandydatów mógł wziąć udział. Nie wnikam w sposób komunikacji wewnątrz komitetu p. Katarzyny Dąbrowskiej. Jednocześnie dziękuję za udział w debacie p. Adamowi Krzyżanowskiemu oraz za przesłane oświadczenie przez komitet p. Mariusza Grzybka.

Marek Karpowicz
Wydawca Portalu Wirtualne Legionowo